August 19, 2010 

Live: Tori Amos, Kongresové centrum, Praha 24.09.09

Divá diva (a její druhá pražská zteč).

„Tak co, jdeš na Tori?“ Z odpovědí na soukromou anketní otázku bylo tentokrát častěji než zdrávo cítit znepokojivé váhání, nejistota, pochyby. Album Abnormally Attracted to Sin bylo obecně přijato spíše s rozpaky, megalomanská (megalowomanská?) stopáž ubírá novinkám vítr z plachet, těžko říci, jak to bude znít živě… Jenže paní Amosová je především performerka, koncerty bere jako namátkovou inventuru celého repertoáru, večer co večer pilně obměňuje setlist a svá dílka s chutí tvaruje dle nálady. Plus má oporu ve vynikající kapele.

01-tori_l.jpg

Kdo tudíž nakonec neprováhal a nevynechal, dočkal se vrchovaté hudební hostiny. Hluboká poklona a úvodní Give s až triphopovým oparem a zatěžkanými akordy okamžitě nasazuje laťku. Rusovlasá šéfka ji neshodí po následující dvě a půl (!) hodiny. Že by však volila snadnou a prošlapanou cestu, to ne. Klestí se z drtivé většiny spíše méně známými, složitějšími kousky. Což není na škodu, srdce dobře (in)formovaného fanouška zákonitě plesá (putovní tvrdé fanclubové jádro v první brázdě freneticky skáče ze sedadel a nadšeně vítá první zlomek každého nečekaného tónu), avšak těm, kteří za nemalý peníz přišli spíše na „best of“, dostává se záchytných bodů pomálu (křehká a rozmilá Spark, tepající love story Raspberry Swirl, či Cornflake Girl, na tomto turné znějící vždy jako třetí v pořadí).

Tori je divoženka, toť bez debat. Svíjí se u klavíru, kroutí se a zaklání, lascivně se rozkročí nad stoličkou z kůže, rozpaží jak na kříži a simultánně obslouží klavír i klávesy, šlehá úsměvy, dívá se přímo do očí, udělá cokoli, aby zdůraznila, podbarvila to, o čem zpívá. Hráčka i herečka. Má toho na srdci hodně a rozhodně neztrácí čas. Ač tempo písní občas kape jako med, jednotlivé položky playlistu navazují takřka bez prodlení. Kapitán Chamberlain, košatý kouzelník bicích, často odklepává úvod nové skladby jen několik sekund po doznění té předchozí.

01-180209_toriamos.jpg

Na to, že se nejedná o žádné přímočaré jednoduchosti, příliš mnoho prostoru pro kontemplaci slyšeného nemáte. Nádech a jedeme dál. Gran Torina je na koni a otěže večera třímá pevně v rukou. Bez slitování. Relativní šance k aktivnímu odpočinku přichází pouze během sólového bloku s názvem Lizard Lounge, kdy zpěvačka nabídne Praze čtyři kousky v na kost oholených aranžích, jen klavír, klávesy a hlas.

01-tori-amos-in-concert.JPG

Ápropos, doprovod. Tentokrát bohužel pouze Mattovy bicí a k tomu basa (plus občasná španělka) Jona Evanse. Ano, ekonomická krize je sice refrénem letošního roku, kutá napříč různými aspekty života, ale že právě slavné hudebnice začnou šetřit? Suzanne Vega velí kapele bez bubeníka, Tori zase nechala doma kytaristu Mac Aladdina, dlouhodobého souputníka a zásadního tvůrce zvuku nejen minulého turné. Proč? Aby jí zbylo na klavír, který si vozí všude s sebou (a ve kterém má mj. ukrytou rtěnku)? Těžko říct. Kdo šetří, má za tři, nicméně takto spoříte, děvčata, na nesprávných místech.

Za absentující Aladdinovy ampy škrtím symbolicky rozpočet hodnotících bodů. Jinak spokojenost, hluboká poklona na oplátku a klidně za pár let zase na slyšenou!

Ortel: 6/7

flp

*

Professional windows:

Interaktivní setlist - Prague 24/09/09

Tori w/ PS22 Chorus (text a video)

Everything Tori

Home

01-toriamos.png

Comments

Leave a comment

Please fill-in all fields marked by red star (*).

*
To prove that you're not a bot, enter this code
Anti-Spam Image

Powered by WP Hashcash