July 22, 2009 

CD Rec: Suzanne Vega - Beauty & Crime (2007)

New York je žena..

..a Suzanne Vega je dáma. O tom není sporu. Její sedmé album je povídkovou knížkou, sbírkou básní, procházkou po Ludlow Street („kde lidé jsou dobří a obyčejní,“ jak říkával Suzanin bratr Tim), sešitem plným črt z metropolitních zákoutí. „Hlavní město světa“ je cítit na každém kroku/z každé noty, je pro Vegu zrcadlem, kronikou i přehlídkovým molem nachystaným pro marš těch nejintimnějších emocí.

CD vzniklo pro respektovaný label Blue Note, jazzové orgie však nečekejte. Pevným bodem Suzanina zvukového vesmíru stále zůstává akustická kytara, ale co vše kolem ní stihne proletět, z toho vám místy půjde hlava kolem. Lví podíl na aranžérské rozmanitosti má jistě producent Jimmy Hogarth, svojí troškou do akustického mlýna nepřeslechnutelně přispěl i proslulý Tchad Blake – ne nadarmo se jeho funkci kdysi říkávalo „zvukový mistr“.

Tu a tam vykouknou flétny i smyčce, vynikající je proplétání klavíru s ultrajemnými ozvěnami elektrické kytary Lee Ranalda v Angel’s Doorway, své místo zde má metropolitní bossa nova Pornographer’s Dream i lyricky vycizelovaná rošťácká hříčka o ne-tak-úplně-imaginární šarvátce Franka Sinatry s herečkou Avou Gardner (Frank & Ava). A dokonce i umíněné bubeníkovy akcenty každé doby (zlozvyk, za který by např. Lightning Seeds měli být doživotně pokutováni) jsou v Zephyr & I odpustitelné a zcela na místě.

Z jedenácti skladeb se nedaří vybrat jednu reprezentativní, každá je jiná, osobitá, a tvoří pevnou část celku. Recenzent–škatulkář by to snad celé orazítkoval jako „sofistikovaný folk“, zpěvačka sama stylovou příslušnost neřeší. Dělá to, co dokáže nejlépe. Umí si hrát, bodnout přímo do srdce, pohladit sametovým hlasem, překvapit nečekanou aranží a dojmout nejniternějším refrénem. A to vše s velkou grácií a jaksi samozřejmě. Napsat ty nejobyčejnější písně je totiž ten největší kumšt.

Nevyrazí vám dech, jako když flirtovala s elektronikou na 99,9°F (jediná smyčková reminiscence zazní v úvodu Unbound), ale možná vás samotné překvapí, jak hodně vás chytne. A zdaleka nemusíte patřit k předpokládané vegocílovce. Na rozdíl od místy rozpačitých Songs In Red And Grey má novinka velkou šanci potěšit stávající sympatizanty a oslovit zároveň spoustu dalších. A protože dobrého poskrovnu, než se nadějete, 35 minut je pryč. 35 minut krásy. Příliš málo. To asi bude ten zločin z titulu.

flp

6/7

vega1.jpeg

Comments

Leave a comment

Please fill-in all fields marked by red star (*).

*
To prove that you're not a bot, enter this code
Anti-Spam Image

Powered by WP Hashcash