August 11, 2008 

DVD Rec: Herbie Hancock - Possibilities

Možnosti tu sou.

Legendární klávesista, pro mnohé bez diskuzí člen „svaté trojice“ (Jarrett – Corea – Hancock) ani po půl století aktivního jazzování nehodlá přešlapovat na místě. A protože má rád fúze a lákají ho nová spojení, pozval si v roce 2005 ke spolupráci na albu Possibilities plejádu kolegů jak z jazzových vod, tak i z jiných (rozuměj popových či etnických) břehů. Vznik CD byl po dobu roku a půl pečlivě dokumentován. A rozhodně je na co koukat.

Damien Rice se pod Herbieho vedením popasoval s Billie Holiday, Sting roubuje Afriku na blues při Sister Moon, Paul Simon připomene období alba Graceland v mollové úpravě své I Do It For Your Love („dokonce přišel do studia o den dřív, než měl, aby dopiloval aranže s perkusisty“), Santana čaruje v Safiatou, slepý kytarista Raul Midón vysekne poctu Steviemu Wonderovi, mladík John Mayer nevěří svým uším, když se funková Stitched Up zrodí z nevinného „bínovského“ riffu… Zážitkem je překvapivě citlivě frázující Christina Aguilera, či soustředěná Annie Lennox, pečlivě promýšlející každou notu a slabiku balady Hush Hush Hush.

Většina skladeb a coververzí vznikala při společných jam sessions v různých koutech světa, o to zajímavější a napínavější je sledovat muzikanty při práci, koukat jim pod prsty a kochat se vzájemnou komunikací. Záběry ze studia se prolínají s koncertním provedením, finální zvuk z mixu se pro názornost střídá s jednotlivými stopami. A v prolukách Hancock glosuje svoji bohatou kariéru, není tudíž nouze ani o nálož archivních záběrů, včetně ukázek ze zásadní milesovské éry.

Krom vzájemných komplimentů přítomných a hudby, která se na audio verzi Possibilities nedostala (např. elektronické eskapády Briana Ena) se v poslední třetině trochu překvapivě dočkáte i reportáže z Hancockova japonského turné se souputníkem Waynem Shorterem. Zde však hudba ustupuje do pozadí a prim hraje spíše povšechné budhistické filozofování.

Album, jehož vznik DVD zachycuje, zní možná v kontextu Herbieho tvorby poněkud uhlazeně, jako pokus, který klidně mohl skončit odvážněji. Tento dokument však projektu dodává grády. Hancockův záměr „křížit hudební světy a nedotknout se klišé“ po zhlédnutí jistě doceníte. Někdejšímu šéfovi Headhunters se stále daří lovit nové skalpy.

6/7

hancock.jpg

Comments

Leave a comment

Please fill-in all fields marked by red star (*).

*
To prove that you're not a bot, enter this code
Anti-Spam Image

Powered by WP Hashcash